Τέχνη και Τεχνική: 

Μαθήματα ξυλουργικής του Athens Wood School

 

Διδάσκων: Νίκος Ιωάννου

Σε κάθε μάθημα έχουμε θεωρία και πρακτική, αλλά κυρίως πρακτική εξάσκηση. Τα θεωρητικά μαθήματα συμπληρώνονται και με  ηλεκτρονική διδασκαλία.

Στηριζόμαστε στη συλλογική εκπαιδευτική εργασία των σπουδαστριών και των σπουδαστών καθώς και στην διαδραστική μέθοδο. Δίνουμε χώρο στην ατομική έμπνευση και στη συλλογική διάχυσή της μέσα από την έρευνα και την καινοτομία.

Στο Athens Wood School μεταφέρουμε μια συγκεκριμένη κουλτούρα ξυλουργικής που έρχεται από την εποχή του 19ου αιώνα και συνεχίζεται εξελισσόμενη έως σήμερα (τρεις γενιές ξυλουργών).

 

Περιγραφή

Η σχολή ξυλουργικής “athensWoodschool” είναι μέρος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “ATHENS SCHOOL ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ”  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 138 ΑΘΗΝΑ

 

Τα μαθήματα ξυλουργικής αρχίζουν τον Οκτώβριο του 2020 και τελειώνουν τον Ιούνιο του 2021.

Σε κάθε εκπαιδευτική περίοδο πραγματοποιούνται 32 περίπου μαθήματα.

 

Στο athensWoodschool μαθαίνουμε την υπό εξαφάνιση παραδοσιακή ξυλουργική. Εκπαιδευόμαστε στα βασικά εργαλεία αυτής της τέχνης όπως είναι το πριόνι, η πλάνη, το σκαρπέλο και ενίοτε το σκεπάρνι. Η γνώση των βασικών εργαλείων μαζί με τη γνώση των τεχνικών ξυλουργικών εφαρμογών αποτελούν την ουσία της ξυλουργικής τέχνης. Μέσα από απλές αλλά και περίπλοκες κατασκευές μυούμαστε κατά κάποιο τρόπο σε μια πανάρχαιη τέχνη.

Επιθυμούμε να εντάξουμε εκ νέου την παραδοσιακή ξυλουργική στη σύγχρονη αρχιτεκτονική αλλά και στην κατασκευαστική μας καθημερινότητα. Θα θέλαμε να συμβάλλουμε στον περιορισμό της ενεργοβόρου και ρυπογόνου κατασκευαστικής πρακτικής που κυριαρχεί αλλά και στην ένταξη μιας χρήσιμης παραδοσιακής τέχνης στην πολυπλοκότητα των σημερινών καιρών.

facebook: https://www.facebook.com/AthensWoodscool/

 

Πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις κύκλους σπουδών, ένας σε κάθε εκπαιδευτική περίοδο. Η κάθε σπουδάστρια και ο κάθε σπουδαστής μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέχρι το επίπεδο που επιθυμεί.

 

Στο περιεχόμενο των σπουδών Α’ κύκλου περιλαμβάνονται:

-Κατανόηση του ξύλου (το δάσος ως πηγή ξύλου, ανατομία του δέντρου, ιδιότητες και ελαττώματα του ξύλου, η ξυλεία στο εμπόριο κ. ά).

-Εκπαιδευτική εκδρομή σε δάσος και πριστήριο.

-Βιομηχανικά προϊόντα ξύλου και υγεία.

-Βιομηχανικά προϊόντα ξύλου και φυσικό ξύλο: μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.

-Ξυλουργικό σχέδιο.

-Τεχνολογία ξύλου.

-Εκπαίδευση στα εργαλεία μέσα από βασικές ξυλουργικές εφαρμογές –τεχνολογία ξύλινων κατασκευών. Η γνώση των βασικών εργαλείων της ξυλουργικής ανοίγει την πόρτα σε έναν κόσμο έμπνευσης και δημιουργίας.

-Ρυθμολογία και αρχιτεκτονική επίπλου.

-Αποκατάσταση και συντήρηση παλαιών ξύλινων κατασκευών: μέσα από αυτή τη διαδικασία εμπεδώνουμε την τεχνική σχετικά γρήγορα και ανασύρουμε μιαν άλλη οπτική του κόσμου μέσα από τον τρόπο και την αισθητική του παρελθόντος.

 

Σε κάθε μάθημα έχουμε θεωρία και πρακτική, αλλά κυρίως πρακτική εξάσκηση. Τα θεωρητικά μαθήματα συμπληρώνονται και με  ηλεκτρονική διδασκαλία.

Στηριζόμαστε στη συλλογική εκπαιδευτική εργασία των σπουδαστριών και των σπουδαστών καθώς και στην διαδραστική μέθοδο. Δίνουμε χώρο στην ατομική έμπνευση και στη συλλογική διάχυσή της.

Στο athensWoodschool μεταφέρουμε μια συγκεκριμένη κουλτούρα ξυλουργικής που έρχεται από την εποχή του 19ου αιώνα και συνεχίζεται εξελισσόμενη έως σήμερα (τρεις γενιές ξυλουργών).

 

Τα μαθήματα είναι τετράωρα (4 διδακτικές ώρες) και γίνονται μία φορά την εβδομάδα.

Τα δίδακτρα είναι 24 ευρώ για κάθε μάθημα.

Η πληρωμή μπορεί να γίνεται κάθε βδομάδα, κάθε μήνα ή με εξόφληση των 32 μαθημάτων της περιόδου εξαρχής και σχετική έκπτωση.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στέλνετε μήνυμα: “Θέλω να συμμετέχω στα μαθήματα ξυλουργικής” ή συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής στο:  https://athens-school.gr/ . Ταυτόχρονα μπορείτε να δηλώσετε και το τμήμα στο οποίο επιθυμείτε να ενταχθείτε γράφοντας ημέρα και ώρα.

 

Διαθέσιμες ημέρες μαθημάτων:

Πρωινά τμήματα

 

 

- Δευτέρα 10 π.μ – 1.15 μ.μ.

 

- Πέμπτη 10 π.μ  - 1.15 μ.μ.

Απογευματινό τμήμα

 

- Τετάρτη 6 μ.μ. - 9.15 μ.μ.

 

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 694 695 2259 (Νίκος Ιωάννου).

 

e-mail: athenswoodschool@gmail.com

facebook: https://www.facebook.com/AthensWoodschool/

 

 site:         https://athens-school.gr/

 

facebook: https://www.facebook.com/AthenSchoolEdu

 

e-mail: athenschool2017@gmail.com

 
13
12
15
16
 

Έδρα: Χαριλάου Τρικούπη 138, Αθήνα

©2020 by Athens School. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now